AMASRA: LUČKI GRADIĆ NA CRNOM MORU

16/02/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Amasra, lučki gradić u Turskoj koji se nalazi na zapadnoj obali Crnog mora, smešten je u oblasti Bartin.  Ima tek sedam hiljada stanovnika, ali se ovaj broj gotovo udvostruči tokom turističke sezone. Nekada poznata kao Sesamos, Amasra danas predstavlja jedan od dragulja na turskoj obali Crnog mora.

amasra 01

Naziv Amasra potiče od imena nećake persijskog kralja Dariusa III – Amastride.  Ovaj grad nikada nije bio u potpunosti napušten jer su se tokom istorije na ovom mestu smenjivale razne civilizacije, zbog čega je i ostao očuvan do današnjih dana.

Pre nego što su egejska i mediteranska obala postale razvijene za turiste, Amasra je bila vrlo popularno tursko letovalište. Kao morska luka koja je najbliža Ankari, postala je utočište za elitu četrdesetih godina 20. veka. Međutim, kada je turski turizam počeo da privlači ogroman broj stranih turista sedamdesetih i osamdesetih godina, u Amasri su se fokusirali na svoje rezerve uglja. Upravo ti rudnici uglja  sačuvali su ovaj grad od prevelike turističke posete i time mu pomogli da zadrži svoju autentičnost.

Tokom poslednjih nekoliko godina Turci su počeli da se vraćaju u Amasru. Osim što je lepša od većine morskih gradova, Amasra je  i manje razvijena od njih, što je čini idealnom za turiste koji žele mirniji odmor.

Photographs from Amasra

Ostrvo Boztepe je jedno od dva ispupčena izdanka iznad vrha poluostrva. Posetioci mogu preći preko vode koristeći stari vizantijski most i prolazeći pored ostataka đenovljanskih kula i kućica sagrađenih u osmanskom stilu. Iza Boztepea nalazi se Ostrvo zečeva, nešto udaljenije od obale, koje je, kao i što samo ime kaže, godinama bilo nastanjeno velikim brojem zečeva. Taj broj se u poslednjih nekoliko godina osetno smanjio. Duž obale nalazi se mnoštvo restorana gde turisti svakodnevno mogu da uživaju u ukusnim jelima. Obrok najčešće podrazumeva svež ulov sa dodatkom limuna i porciju salate, koju čini kombinacija šargarepe, cvekle i paradajza.

Kiše i hladni vetrovi koji duvaju Amasrom ne predstavljaju nikakvu prepreku za posetioce. Hoteli i apartmani su uvek popunjeni, a riblji restorani su omiljeno mesto svih turista. Zbog svoje peščanih plaža i lokalne tradicije i istorije, Amasra predstavlja mesto u kojem je vrlo prijatno boraviti.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

<<< Pročitajte još putopisa iz Turske >>>

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s