JAPAN: FESTIVAL SNEGA U SAPORU

16/02/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Yuki Matsuri, koji se u februaru održava u gradu Saporo u severnom Japanu, svake godine privuče oko dva miliona ljudi iz raznih krajeva sveta. Sedmodnevni događaj, u svetu poznat kao Sapporo Snow Festival, posetiocima pruža uzbudljivu priliku da zakorače u čaroban svet mašte, snega i leda.

Čuveni zimski festival osnovan je davne 1950. godine, kada su učenici srednje škole napravili šest snežnih skulptura u Odori parku. Pet godina kasnije vojska se uljučila u organizaciju festivala, pa je tada napravljena prva džinovska skulptura od snega, jedna od onih po kojima je festival danas najpoznatiji. Međunarodno takmičenje u pravljenju skulptura od snega počelo je da se održava 1974. godine, a u njemu učestvuju timovi iz različitih krajeva sveta. Teme se obično odnose na neki značajan događaj, čuvenu zgradu ili osobu koja je obeležila prethodnu godinu.

saporo 01 saporo 02 saporo 03 saporo 04 saporo 05 saporo 06 saporo 07 saporo 08 saporo 09 saporo 10 saporo 11 saporo 12 saporo 13 saporo 14 saporo 15saporo 16

Stotine velikih i malih snežnih statua i skulptura od leda nalaze se u Odori parku, hali Tsudome i ulici Susukino, a većina je osvetljena noću. Tokom festivala održavaju se i koncerti na binama napravljenim od snega, kao i brojna druga zanimljiva dešavanja, koja garantuju dobru zabavu.

Saporo je četvrti po veličini grad u Japanu i najveći na ostrvu Hokaido, kao i glavni grad istoimene prefekture. Bio je domaćin Zimskih olimpijskih igara 1972. godine, koje su tom prilikom prvi put održane u Aziji. Danas je najpoznatiji po svom snežnom festivalu.

saporo 17 saporo 18 saporo 19 saporo 20

Pripreme za festival su opsežne i zahtevne, a evo kako sve to izgleda kad se zaviri iza scene

saporo 21 saporo 22 saporo 23 saporo 24 saporo 25

foto: Grad Saporo

 

Advertisements
, , , , , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s