KAPADOKIJA: MAGIJA PRIRODE

16/02/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Regija Kapadokije, u kojoj se zapanjujuće prirodne lepote prepliću sa istorijskim znamenitostima, za mnoge predstavlja jedan od najlepših i naneobičnijih pejzaža. U centralnoj Anatoliji, 200 kilometara severoistočno od turske prestonice, čudesne stene neobičnih oblika oduševljavaju na prvi pogled. Šetnja Kapadokijom pruža izuzetno iskustvo i putnik se sreće sa najrazličitijim prirodnim oblicima koji izgledaju kao da su plod ljudske mašte.

kapadokija 01

Hiljadama godina unazad vulkanski pepeo se delovanjem vode i vetra oblikovao u stenovite formacije, tzv. vilinske dimnjake. U ovim stenama ljudi su gradili kuće, manastire, pa i čitave podzemne gradove. Najpoznatiji podzemni grad je Derinkuju, sačinjen iz osam nivoa, dosežući čak 85 metara ispod zemlje. Sam pogled na ove neobične strukture ostavlja utisak nečeg magijskog i mističnog.

Jedan od najpoznatijih gradova Kapadokije je Goreme. Glavna ulica ovog grada prepuna je restorana sa divnim baštama i prodavnica suvenira, a dva kilometra od centra nalazi se muzej na otvorenom. Tu se mogu videti na hiljade veličanstvenih stena u koje su uklesane crkve i manastiri.

Na persijskom jeziku naziv Kapadokija znači zemlja lepih konja. Na ovom prostoru smenjivale su kroz vekove mnoge drevne civilizacije. Danas su tu vidljivi tragovi helenske, rimske, hrišćanske i islamske kulture. U Kapadokiji se nalazi i najduža reka u Turskoj – Crvena reka.

Do Kapadokije je najlakše doći avionom ili vozom iz Ankare ili Istanbula. Kako biste spoznali autentičnost ovog prelepog mesta, možete odsesti u hotelima, a da biste obilazak Kapadokije učinili što interesantnijim, možete poći u razgledanje tako što ćete iznajmiti bicikl, leteti balonom ili jahati konja.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu

<<< Pročitajte još putopisa iz Turske >>>

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s