ŠANLIURFA: SLIKOVITA ISTORIJA TURSKE

16/02/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Šanliurfa je naziv glavnog grada istoimene provincije na jugoistoku Anadolije, u Turskoj, a u njenoj okolini se nalaze ostaci antičkih gradova – Sogmatar, Ozkent i Haran. U ovom poslednjem mogu se videti i ostaci prvog islamskog univerziteta na svetu, građevine koja se nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

sanliurfa

Sve do 1984. godine ovaj grad se zvao Urfa, kada je dodavanjem prefiksa Šanli (što na turskom znači slavan) preimenovan u Šanliurfa. Reč je o gradu bogatog kulturnog nasleđa, u čije se glavne atrakcije ubraja pećina u kojoj je po predanju rođen biblijski Avram, kao i Riblje jezero, za koje legenda kaže da je prepuno svetih, Avramovih riba.

Kuće, bazari, ulice, džamije, fontane, dvorac i druge građevine verno oslikavaju duh prošlih vremena. Šanliurfa je i muzej na otvorenom jer na njenom području postoji veliki broj iskopina. Haleplibahče mozaici, za koje se smatra da potiču iz perioda od 3. do 5. veka nove ere, sasvim su slučajno otkriveni prilikom radova na infrastrukturi i predstavljaju najfinije primere mozaika istočnog sveta.

Kao važan centar verskog turizma, Šanliurfa je tokom meseca Ramazana jedan od posećenijih gradova u Turskoj. U ovom gradu nalazi se i peti po veličini muzej u zemlji, čiju zbirku čini čak 74 000 dela i artefakta.

Grad je poznat i po crvenim feferonima, koji su ujedno i njegov zaštitni znak. Berba počinje u septembru, a feferoni se nakon branja i čišćenja suše na suncu na krovovima i terasama po nekoliko dana, a zatim se melju i sitne, dodaju im se određeni začini i spremni su za jelo. Ovaj specijalitet se priprema na poseban način i samo se na ovom mestu može probati.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

<<< Pročitajte još putopisa iz Turske >>>

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s