TARSUS: MESTO BOGATE ISTORIJE

16/02/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Turisti koji se zapute u Tursku i odluče da letovanje provedu u Antalijskoj regiji mogu iskoristiti priliku da posete Tarsus, istorijsko mesto smešteno u provinciji Mersin, između Antalije i Adane. Grad koji se nalazi na ušću reke Berdan u Sredozemno more poznat je po rođenju apostola Pavla, jednog od prvih Hristovih sledbenika, i po prvom susretu rimskog vojskovođe Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre. Danas je Tarsus moderan grad, bogatog kulturno-istorijskog nasleđa sa prirodnim lepotama i razvijenom trgovinom. Predstavlja važno mesto sa stanovišta hrišćanske istorije i uključen je na tentativnu UNESCO listu svetske kulturne baštine.

tarsus 01

Istorijski centar grada ima nekoliko objekata koje treba posetiti. Crkva Svetog Pavla nalazi se u južnom delu grada i izgrađena je tokom 11. i 12. veka nove ere. Na severoistočnom delu crkve nalazi se zvonik, a unutrašnost je oslikana freskama Isusa Hrista, Jovana, Mateje, Marka i Luke sa anđelima. Vatikan je u Crkvi Svetog Pavla 1992. i 1993. godine organizovao Simpozijum i ceremoniju Svetog Pavla. Na mestu za koje se nekada verovalo da je dvorište kuće Svetog Pavla nalazi se bunar Svetog Pavla, u kojem nivo vode nikada ne opada.

tarsus 02

Treba videti i Veliku džamiju (Tarsus Ulu Cami), koja datira iz 9. veka i koja je tokom godina nekoliko puta pretvarana iz crkve u džamiju i obratno, da bi konačno 1579. godine za vreme vladavine Ramazanoglu Ahmed bega bila pretvorena u džamiju. U Tarsuskom muzeju mogu se videti umetnička dela iz rimskog, vizantijskog i otomanskog perioda. Grad svojim posetiocima pruža i priliku da prošetaju istorijskim putem svile izgrađenom u rimskom periodu i prođu kroz Kleopatrinu kapiju iz 40. godine pre nove ere, koja predstavlja ostatke odbrambenih zidova grada.

tarsus 03

Grad je poznat po vezenom platnu i rukotvorinama koji predstavljaju najautentičnije proizvode ovog regiona i privlače veliku pažnju posetilaca. U Tarsusu se proizvodi jedinstveni pamuk čukurova (çukurova), koji se prede pomoću točka, a potom tka u vreće, bisage, peškire i salvete. Tamo se mogu naći i tkački razboji, takozvani čulfalik (çulfalık), koji se prodaju kao ukrasi i tako održavaju zanatsko majstorstvo u regionu.

U Tarsusu možete probati tradicionalna turska jela i slatkiše, kao što su baklave, ratluk, humus – namaz od leblebija, šalgam (şalgam) – repu iz turšije, tantuni – sendvič punjen grilovanim mesom i džezerije (cezerye) – slatkiš napravljen od karamelizovane šargarepe sa orasima ili pistaćima i posut kokosom. Tradicionalno se veruje da je ovaj slatkiš afrodizijak, a naziv potiče od reči cezer, što na arpaskom znači šargarepa.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

<<< Pročitajte još putopisa iz Turske >>>

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s