POZDRAV IZ ALŽIRA (1): ĐEMILA

17/02/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Zahvaljujući Nacionalnoj kancelariji za turizam Alžira, predstavnici medija i turoperatera iz nekoliko evropskih zemalja imali su prilike da posete i upoznaju ovu zemlju. Obišli smo glavni grad Alžir i arheološko nalazište Tipaza, grad Konstantin i arheološko nalazište Đemila, grad Tamanraset i Saharu. U seriji tekstova predstavićemo vam lepote ove zemlje…

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

 

Priču o Alžiru započećemo od Đemile jer je to bila prva lokacija koju smo obišli. Naravno, stigli smo najpre u glavni grad Alžir, ali smo, nakon što smo prenoćili, krenuli dalje, a obilazak glavnog grada ostavljen je za kraj putovanja. Alžir je zemlja koja ima veliko arheološko bogatstvo na svojoj teritoriji, a neki od antičkih lokaliteta nalaze na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Među njima je i Đemila, koja se nalazi 50 km severoistočno od grada Setifa, na 900 metara nadmorske visine.

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

 

Đemila na arapskom znači lepa i to su ime ovom antičkom gradu dali Arapi kad su u sedmom veku naselili ovo podneblje. Kada je osnovana, krajem prvog veka nove ere, ova naseobina zvala se Kuikul (Cuicul). Danas se smatra jednim od najlepših arheloških lokaliteta koji potiču iz doba Starog Rima i na listi UNESCO-a našla se kao izuzetno svedačanstvo o arhitekturi i kulturi te antičke civilizacije. Posebno je zanimljivo to što je klasična formula rimskog urbanog planiranja u slučaju Đemile morala biti prilagođena geofizičkim ograničenjima lokaliteta, odnosno planinskoj lokaciji.

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

 

Grad Kuikul je sagrađen pošto se rimski vojni garnizon smestio na uskom trouglastom platou, na terenu koji je donekle neravan jer se nalazi na ušću dveju planinskih reka, a graditelji su pratili standardni plan sa trgom (forumom) u sredini i dve glavne ulice, uz neophodno prilagođavanje planinskom terenu. Mesto je prvobitno bilo nastananjeno kolonijom vojnika, da bi potim preraslo u značajan trgovački centar, najviše zahvaljujući razvoju poljoprivrede. Sredinom drugog veka pojedini delovi grada su srušeni i sagrađen je novi forum, koji je okružen većim i impresivnijim zgradama u odnosu na one koje su se nalazile na starom trgu. Zbog specifičnosti terena pozorište i nekoliko drugih građevina sagrađeni su izvan gradskih zidina, što predstavlja izuzetak u starorimskoj gradnji. Hrišćanstvo je postalo popularno u četvrtom veku, pa je u gradu podignuto i nekoliko hrišćanskih zdanja: katedrala, crkva i njena krstionica, koje se ubrajaju u najveće građevine te vrste iz doba ranog hrišćanstva. Grad polako biva napušten nakon pada Rimskog carstva, u petom i šestom veku.

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

 

Đemila je impresivan i dobro očuvan arheološki lokalitet koji svakako vredi videti, a posetioci su povrh svega u prilici da, u muzeju koji se nalazi kraj samog lokaliteta, razgledaju i impresivnu kolekciju mozaika koji ilustruju mitove, ali i scene iz dnevnog života iz doba antičkog Rima. Osim mozaika, tu su mermerne statue i različiti predmeti iz istog perioda. Kako vrlo često mozaici, statue i predmeti sa lokaliteta poput Đemile bivaju preneti u nacionalne muzeje, ovo je retka prilika gde se sve može videti na jednom mestu.

tekst i foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

Advertisements
, , , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s