POZDRAV IZ ALŽIRA (2): KONSTANTIN

03/03/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Nakon obilaska arheološkog nalazišta Đemile, predstavnici medija i turoperatera iz nekoliko evropskih zemalja, koji su zahvaljujući Nacionalnoj kancelariji za turizam Alžira imali prilike da posete i bolje upoznaju ovu zemlju, obišli su i Konstantin, grad na severoistoku države, udaljen od obale Meditarana svega osamdesetak kilometara.

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

.

Ovo je treći po veličini grad u zemlji, nakon prestonice Alžira i Orana. U doba Rimskog carstva nazivan je Sirta, bio je znan i pod drugim imenima, da bi ime koje i sada nosi dobio u čast imperatora Konstantina Velikog. Danas je poznat i kao Grad mostova. Prva naseobina je, naime, pre oko dve hiljade godina podignuta na visoravni okruženoj dubokim kanjonom sa gotovo svih strana, što je u to vreme bila odlična lokacija jer je mogla biti lako branjena. Vremenom se, međutim, grad proširio na okolne oblasti, koje sada sa starim delom povezuju živopisni mostovi. Dramatični pejzaž i mostovi koji se nadnose nad kanjonom reke Rumel su nešto što oduzima dah i očarava posetioce.

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

.

Ali tu se priča ne završava, jer postoji još mesta u ovom gradu koja treba obići. Jedan od najznačajnijih istorijskih spomenika je Begova palata (Le Palais du Bey), podignuta u prvoj polovini 19. veka. Zidana je pretežno u mavarskom stilu, ali uz primese drugih – evropskih i orijentalnih – stilova, a materijali korišćeni prilikom izgradnje dopremani su iz različitih krajeva Alžira, ali i iz drugih zemalja.

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

.

Impozantna Emir Abdelkader džamija takođe je na listi znamenitosti koje ne treba propustiti. Podignuta pre dve decenije, pleni svojom arhitekturom i elegancijom.

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

foto: Vesna Milojević

.

Konstantin je proglašen za Arapsku kulturnu prestonicu za 2015. godinu od strane Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Arapske lige. U njegovoj blizini nalaze se arheološki ostaci rimskog grada Tidisa.

Seriju tekstova Pozdrav iz Alžira možete čitati ovde.

tekst i foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

Advertisements
, , , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

One Comment na “POZDRAV IZ ALŽIRA (2): KONSTANTIN”

  1. Admira Says:

    Tako bih voljela upoznati ovu divnu zemlju

    Sviđa mi se

    Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s