INTERVJU: NJ.E. AMBASADORKA INDIJE NARINDER CHAUHAN

21/03/2015

REČ AMBASADORA

Njenu ekselenciju ambasadorku Indije gospođu Narinder Chauhan sreli smo u indijskom paviljonu na nedavno održanom Sajmu turizma u Beogradu. Učešće Indije na ovom sajmu pružilo je još jednu priliku Beograđanima i njihovim gostima da bolje upoznaju ovu zemlju, njenu kulturu i tradiciju, a gospođa Chauhan bila je ljubazna da nam prenese svoje utiske sa sajma i kaže nešto više o putovanju u Indiju, ali i o putovanju stanovika ove zemlje u Srbiju.

Ambassador

Koliko je za Ambasadu Indije značajan Sajam turizma u Beogradu i šta od učešća na sajmu očekujete?

– Ovo je drugi put da Ambasada Indije učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. To je značajna platforma za nas zbog istorije naših odnosa sa Srbijom, kao sa suosnivačem Pokreta nesvrstanih. Indijci i Srbi su vrlo bliski jedni drugima. Međutim, zbog sankcija u prošlosti Srbi nisu bili u mogućnosti da nastave da putuju u Indiju kao što su to činili do tada i u jednom trenutku je tu došlo do prekida. Mi smo ovde da obnovimo njihovo interesovanje za put u Indiju i ovde smo da predstavimo jedinstvo Indije uprkos raznolikosti naše zemlje. Najveća snaga Indije je narod. Želimo da svako iz Srbije poseti Indiju i upozna naš život i ljudske i porodične vrednosti koje negujemo. To su sličnosti koje indijski narod ima sa srpskim, a njih ilustruje i činjenica da srpski TV kanali prikazuju više indijskih serija. Većina njih namenjena je ženama, što pokazuje progres koji su žene ostvarile u indijskom društvu. Ove serije takođe prikazuju naše porodične vrednosti, kostime, nakit, hranu, način govora i jezik… Očigledno je da postoji velika glad u Srbiji za onim što dolazi iz Indije i mi smo ovde da nahranimo tu glad.

Indija je velika zemlja, poznata po svojoj raznovrsnosti i brojnim destinacijama. Kako odabrati destinaciju ako putujete u Indiju prvi put, odakle je najbolje početi?

U našem paviljonu predstavili smo indijske festivale i praznike za svaki mesec. Indija je turistička destinacija koju možete posetiti u bilo kom trenutku tokom svih 12 meseci u godini. Možete izabrati u kom mesecu tačno želite da putujete i onda uživati u svečanostima i slavljima tog određenog meseca u mestu koje ste izabrali da posetite. Osim toga, imamo Zlatni trougao, koji čine Delhi, Agra i Džaipur, imamo i Keralu, gde možete uživati u praktikovanju ajurvede i joge. Veoma smo zahvalni Vladi Srbije što je podržala rezoluciju Ujedinjenih nacija da 21. jun bude proglašen za Međunarodni dan joge, zato smo i predstavili jogu ovde u paviljonu i organizujemo joga demonstracije. Nj.E. premijer Vučić je inaugurisao moj paviljon i ja sam mu zahvalila na podršci Indiji u Ujedinjenim nacijama. On je rekao: To je bila naša dužnost.

Šta bi još trebalo biti unapređeno kad je reč o putovanju iz Srbije u Indiju?

– Vi ste već doneli pravu odluku, postigli ste strateški dogovor sa Etihadom, što je vrlo pozitivan korak u unapređenju mogućnosti putovanja u Indiju jer je to najjeftiniji i najbrži način da se do Indije stigne. Vrlo smo zahvalni kompaniji Etihad, koja je radila zajedno sa nama na tome da ovu poruku prenesmo srpskom narodu.

Veliki broj Indijaca putuje u Evropu, koliko bi njima mogla biti interesantna Srbija?

– Srbija je mesto hodočašća za svakog Indijca jer je ovo mesto osnivanja Pokreta nesvrstanih. Vi ste bili nesvrstana zemlja 45 godina, kod vas čak i danas postoji interesovanje za taj pokret. Indija je i dalje član Pokreta nesvrstanih. Tako da postoje istoričnost i nostalgija vezana za Srbiju. Mi takođe promovišemo Srbiju kao destinaciju za snimanje indijskih filmova i vrlo brzo će indijski filmski stvaraoci početi da dolaze ovamo da snimaju. Veoma smo zahvalni Vladi Srbiji što je ukinula vize, tako da sada svako ko u svom indijskom pasošu ima neku od viza iz Evropske Unije ili šengen, britansku ili američku vizu može da uđe u Srbiju bez vize. To je značajan korak u podsticanju Indijaca da posete Srbiju.

Kakvi su vaši lični utisci iz Srbije i Beograda?

– Ponekad se osećam usamljeno zbog manjeg broja ljudi u vašoj zemlji. Ja dolazim iz zemlje koja ima 1,25 milijardi stanovnika. Međutim, narod Srbije uspeva to da nadomesti, čak i više od toga, velikim srcem i velikodušnoću. Vi ste divan narod. Indijskom ambasadoru želite dobrodošlicu svuda. Ne moram ni da kucam, vi već otvarate vrata. Volite sve što dolazi iz Indije, volite indijsku kulturu i vaša politika otvorenih vrata prema Indiji je razlog za svakog Indijca da poseti Srbiju.

Za kraj intervjua možete li da uputite poruku putnicima iz Srbije koji razmišljaju da krenu put Indije?

– Ja bih pozvala sve Srbe da posete Indiju. Nije skupo, avio prevoz i boravak u Indiji su isto toliko skupi ili jeftini kao poseta Turskoj. Pozivam vas da dođete u Indiju i upoznate našu spiritualnost, kulturu, hranu, odevanje, naš avanturistički turizam, medicinski turizam, wellness turizam, imamo ponešto za svakoga iz Srbije. I kao što Srbija ima politiku otvorenih vrata za svakog Indijca, tako i Indija ima politiku otvorenih vrata za svakog Srbina.

02

04

03

05

06

07

08

foto: Ambasada Indije u Beogradu

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s