IZLOŽBA UMETNIČKIH RADOVA U REZIDENCIJI ŠVAJCARSKE AMBASADE

01/06/2015

BG MOZAIK

U rezidenciji Ambasade Švajcarske 30. maja predstavljena je izložba slika dvojice talentovanih mladih vizuelnih umetnika iz Srbije – Dragana Bibina i Borisa Lukića. Kustos je švajcarski pisac i publicista David Laufer, koji ovom izložbom želi da skrene pažnju javnosti na izuzetan umetnički potencijal Srbije i mlade autore kao njene najbolje ambasadore u svetu.

Umetnici, kustos i Nj.E. ambasador Švajcarske

Umetnici, kustos i Nj.E. ambasador Švajcarske

 

Dragan Bibin je rođen 1984. u Zrenjaninu. Diplomirao je i završio master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je u Novom Sadu, Beogradu, Njujorku i Los Anđelesu, na samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je Gran prija 46. Zlatnog pera Beograda, a zastupa ga galerija Arcadia Contemporary u Njujorku.

Moj rad je prožet osećajem odsustva jer želim da uključim publiku u aktivno čitanje i proživljavanje mojih slika. Svako može u prostore koje sam ostavio da ugradi nešto od sopstevnih tumačenja i ponekad se desi da to bude snažnije od onoga što je bila moja namera. Često slikam životinje, pre svega pse, jer preko njih govorim o opštem ljudskom stanju, našim strahovima, poteškoćama, anksioznostima. Ako emociju prikažem kroz reakciju životinje, osećam da se doživljava snažnije jer nije opterećena ličnim iskustvom i istorijom neke konkretne osobe. Ova izložba mi je vrlo značajna jer pruža priliku da u Srbiji pokažem najnovije slike pre nego što ih nepovratno pošaljem u Njujork, galeriji koja me tamo predstavlja, kaže Dragan Bibin.

Boris Lukić je rođen u Sarajevu 1985. godine, a master studije je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U radu koristi brojna sredstva izražavanja: sliku, fotografiju, skulpturu, crtež, a ponekad i njihovu kombinaciju. Reference za njegove radove se jednako mogu pronaći u delima slikara kao što su Velázquez i Courbet, kao i u pop artu i kontra kulturi. Najviše se bavi prikazivanjem čoveka u savremenom svetu. Mešavina tradicionalnog i savremenog u njegovim slikama stvara snažna dela klasične forme, ali kontroverznog sadržaja. Imao je sedam samostalnih, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

O seriji slika koje su prikazane na izložbi Lukić kaže: U radu se ostvaruje pokušaj promišljanja umetničkog  istraživanja savremenih vidova i pojavnosti ženskog tela u vizuelnoj kulturi i komunikaciji, kao i u društvenom delovanju. Dijahronijska perspektiva u prvom delu ističe važnost fenomena prikazivanja aktova kroz epohe i pravce u kojima se shvatanje i tumačenje prikaza nagog ljudskog tela tumačilo s obzirom na društveno-istorijski kontekst u kojem su najpoznatija dela ovog tipa nastala. Drugi deo je posvećen savremenom trenutku u kojem je nagost kao kategorija višeslojno opterećena različitim kovenvcijama društvene prihvatljivosti sa neizbežnim uplivima estetskih sudova u tumačenju savremenih umetničkih ostvarenja sa posebnim akcentom na feministički pokret koji pod okriljem umetničkog delovanja menja perspektivu društvenog delovanja žena u savremenom dobu.

David Laufer, kustos izložbe, je švajcarski pisac i publicista, a po vokaciji je istoričar. U periodu od 2001. do 2004. bio je saradnik Đinđićeve vlade u Ministrastvu kulture na projektu rekonstrukcije i sanacije Narodnog muzeja u Beogradu. Objavio je dve pripovetke, nekoliko eseja i sarađivao u pisanju više knjiga, a autor je brojnih članaka i kolumni koje su objavljene u Švajcarskoj, Francuskoj, SAD, Velikoj Britaniji i Srbiji. Sa porodicom živi i radi u Beogradu.

Laufer sa velikim uzbuđenjem govori o izložbi i naglašava da je ona tek prva u nizu, jer želi da nastavi da radi na promovisanju domaćih umetnika: Ovom izložbom želimo da prikažemo kroz dva izuzetna primera šta sve mogu da ponude danas srpski umetnici. Ispred sebe imamo kombinaciju dva elementa koja čine vrhunsku umetnost: duboko značenje koje je praćeno perfektnom tehničkom realizacijom. Odabrali smo prostor rezidencije jer se na ovom događaju ne radi samo o umetnosti, već i o diplomatiji – tiče se slike Srbije u međunarodnoj zajedinici, a radi se i o biznisu jer smatramo da su mladi umetnici jedan od najboljih srpskih prozivoda, jednako kada je reč o imidžu zemlje, kao i kada govorimo o pozicioniranju na umetničkom tržištu. Srbi i srpske vlasti mogu biti ponosni na tako briljantne ambasadore.

Realizacija izložbe ne bi bila moguća bez podrške Ambasade Švajcarske u Beogradu i hotela Holiday Inn Express Belgrade – City, koji predstavlja Adrien Alkabes.

foto: Ambasada Švajcarske

Advertisements
,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s