BEČKI BIJENALE 2015

03/06/2015

VESTI

Ovogodišnji Bečki Bijenale održaće se od 11. juna do 4. oktobra. Ovo je prvi Bijenale koji povezuje umetnost, dizajn i arhitekturu i ima za cilj da kreativnim idejama i umetničkim projektima doprinese poboljšanju sveta. Svojom interdisciplinarnom orijentacijom i preplitanjem umetnosti i kreativnosti otvara nove perspektive za centralne teme našeg vremena i tako pokreće pozitivne promene u našem društvu.

Helen & Hard, stanogradnja „Tre Taarn“, Sandnes (Norveška); foto:  © Sindre Ellingsen

Helen & Hard, stanogradnja „Tre Taarn“, Sandnes (Norveška); foto:
© Sindre Ellingsen

.

Bijenale u Beču organizuje se na inicijativu bečkog Muzeja primenjenih umetnosti i podržavaju ga partneri kao što su Univerzitet primenjenih umetnosti, bečka Kunsthale, Arhitektonski centar, zatim Kreativni centar Privredne agencije u Beču i Austrijski institut za tehnologiju kao vanuniverzitetski istraživački partner.

Nakon otvaranja 11. juna sledi raznovrstan program za sve uzraste. U okviru manifestacije održavaju se između ostalih izložbe Mapiranje Bukurešta: Umetnost, sećanje, revolucija 1916-2016, 2051: Pametni život u gradu, Svetla budućnosti, Taktični urbanizam za ekspanziju mega-gradova, Umetnost rada: Delovanje u digitalnoj moderni i 24/7: Humani uslovi.

24/7: the human condition, 2015; foto: © Andreas Duscha/Marlies Wirth

24/7: the human condition, 2015; foto:
© Andreas Duscha/Marlies Wirth

.

Od 12. juna održava se izložba pod nazivom Škola konstruisanih realnosti kao paralelni projekat Bijenalea. Tema će biti novi način posmatranja i interakcija između istorijskog ambijenta i aktuelnog dizajnerskog diskursa.

Kao paralelni projekat 12. juna se održava i prvi susret inicijative za umrežavanje muzeja primenjenih umetnosti. Događaj je otvorenog tipa, a učesnici su između ostalih predstavnici Austrijskog muzeja primenjenih umetnosti, Muzeja Victoria & Albert iz Londona i Muzeja dekorativnih umetnosti iz Pariza.

Od 1. jula će moći da se vidi izložba Christopha Niemanna, jednog od najtraženijih grafičara na svetu, pod nazivom Ispod crte. Neki od najpoznatijih radova ovog berlinskog umetnika su animirani logotipi za naslovnicu Google-a, kao i reklamne kampanje i ilustrovani tekstovi. Pored toga pravi aplikacije i piše knjige za decu.

Od 7. do 10. i od 14. do 17. jula održaće se letnja igra za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Tema će biti 2051 – kako će izgledati. Deca će kroz igru zaključiti šta se to već sada može učiniti da bi se život u gradovima u budućnosti promenio nabolje. Inspirisani izložbom 2051: Pametan život u gradu pokušaće da dođu do kreativnih rešenja kroz osmišljavanje, crtanje ili gradnju. Sličan program biće održan i za decu od 10 do 13 godina.

Za vreme manifestacije redovno će se od 14. juna održavati ture i radionice sa vodičima na engleskom i nemačkom jeziku svake subote i nedelje.

Više informacija o izložbama možete pronaći na zvaničnom sajtu Bečkog Bijenala.

Advertisements
,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s