VENECIJA: KRALJICA JADRANA

20/06/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Kao izuzetna i izuzetno lepa, Venecija je poznata u čitavom svetu. Ovaj grad specifičnog šarma za mnoge je jedno od najromantičnijih mesta na planeti. Zbog svega ovoga, iz godine u godinu ga opseda sve brojnija armija turista.

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

.

Venecija se prostire na više od stotinu ostrvaca, koje razdvaja oko sto pedeset kanala, a spaja skoro četiri stotine mostova. Na ovom mestu kanali imaju funkciju ulica, a čamci i brodići uloge automobila i autobusa. Iako je gondola već odavno zaštitni znak Venecije, ona se danas uglavnom koristi za turističku ili ceremonijalnu vožnju, za svadbe i sahrane, na primer. U svakodnevnom životu stanovnici Venecije gondole koriste još samo da bi se prevezli preko najvećeg kanala u gradu, na mestima na kojima nema mostova. Većina putuje vaporetom, što je naziv za tamošnje autobuse, motorizovane brodiće koji idu redovnim linijama duž glavnog kanala. Naravno, mnogi imaju svoje privatne čamce.

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

.

Venecija je najveća urbana oblast bez automobila u Evropi. Zbog toga se može reći da, uprkos stalnom žamoru uzavrelog grada, u Veneciji vlada jedinstveni mir, a nesporno je i da se diše punim plućima. Naravno, pri prvom susretu Venecija vas ostavlja bez daha. Ovaj neobični grad obično izaziva neuobičajeno ushićenje kod svojih posetilaca, koji, kao i svuda u svetu, najviše napadaju određene punktove u gradu.

NA TRGU I OKO NJEGA

Trg Svetog Marka teško da će bilo koji posetilac moći da zaobiđe i to ne samo zato što je to centralni gradski trg, već i zbog atraktivnih znamenitosti koje ga krase ili se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Među njima je i Crkva svetog Marka, poznata i kao Crkva od zlata, koja i danas svedoči o izuzetnoj moći Mletačke republike. Prva crkva podignuta je još u devetom veku na mestu na kojem se sada nalazi Duždeva palata, ali je samo nekoliko godina kasnije novi hram sagrađen na mestu na kojem Crkva svetog Marka i danas stoji. Kada je spaljena tokom jedne pobune, na istom mestu sazdana je nova crkva. Bilo je to u desetom veku, a ponovo je zidana i u jedanaestom. Tokom vekova koji su sledili, mletački brodovi donosili su najraskošnije ukrase i blaga sa različitih meridijana i njima ulepšavali velelepnu baziliku.

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

.

Tik uz Crkvu Svetog Marka nalazi se impozantno zdanje Duždeve palate. Nekada je to bila rezidencija moćnih mletačkih vladara. U njoj su se nalazile i mnoge političke insitucije. Građevina koja se danas može videti podignuta je tokom trinaestog i početkom četrnaestog veka, na temeljima prvobitne zgrade iz devetog stoleća.

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

.

U blizini trga pažnju privlači i elegantan beli most nad uzanim kanalom. Poznat je kao Most uzdaha. Iako njegovo ime u prvi mah asocira na ljubavne jade, ovaj most bio je svedok drukčijih patnji. On povezuje Duždevu palatu sa susednom tamnicom, pa su sa ovog mosta osuđenici upućivali poslednji pogled ka Veneciji pre utamničenja ili pogubljenja.

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

.

Ako se vrati na Trg Svetog Marka, putnik će moći da osmotri visok zvonik, koji je poznat kao vidikovac sa kojeg se pruža veličanstven pogled na Veneciju i jadransko plavetnilo. Na Trgu su i Stara i Nova sudnica, kao i Napoleonovo krilo, zgrada koja je dobila ime po imperatoru koji ju je sazidao. U prizemlju ovih zdanja danas se nalaze brojni kafići, u koje turisti rado svraćaju, uprkos paprenim cenama. Turiste po broju na trgu nadmašuju samo golubovi, koji su još davno postali zaštitni znak ovog mesta.

I u obližnjim uličicama mnoštvo je sveta. Prolaznici uživaju u izuzetnom ambijentu, ali i u izlozima prestižnih radnji.

NA MOSTU

Veliki ili Grand kanal glavna je ulica u Veneciji. Nad njim se protežu tri mosta, a najpoznatiji među njima je Rialto. To je najstariji most u Veneciji. Prvi pontonski most preko Grand kanala podignut je još u dvanaestom veku. U to vreme je na istočnoj obali sve veća i značajnija postajala pijaca Rialto, što je vodilo sve intenzivnijem saobraćaju preko pontonskog mosta. Zbog toga je sredinom trinaestog veka zamenjen drvenim, koji je ime dobio upravo po pijaci zahvaljujući kojoj je i sagrađen.

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

.

Drveni most bio je paljen, ali se i sam rušio. Prosto bi posustajao pod gomilom svetine koja bi se u posebnim prilikama sjatila na njega. Zbog toga je krajem šesnaestog veka konačno sagrađen kameni most, veoma nalik drvenom koji je pre njega stajao na ovom mestu. Projekat je bio toliko smeo da su čak i neki stručnjaci toga doba bili skeptični po pitanju njegovog veka trajanja. Vreme ih je demantovalo.

NA DRUGOJ STRANI

Kad se pređe Grand Kanal, kao da se ulazi u neki drugi svet. Nema gužve, užurbanih prolaznika, bučnih turista…

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

.

Sa ove strane Velikog kanala najpoznatija građevina je crkva Santa Marija dela Salute. U sedamneastom veku kuga je napala Veneciju i za dve godine odnela skoro trećinu života. Senat je, vođen primerom iz prošlosti, doneo odluku da se podigne nova crkva. Hram je posvećen Devici Mariji, koju su mnogi smatrali zaštitnicom Republike. Doneta je i odluka da jednom godišnje, 21. novembra, gradski zvaničnici sa Trga svetog Marka pođu do ovog hrama i da pred glavnim oltarom crkve izraze zahvalnost što je grad oslobođen strašne pošasti. Povorka prelazi Grand kanal preko pontonskog mosta koji se svake godine sagradi specijalno za tu priliku.

SVE BOJE GRADA

Karneval je još jedna manifesticija koja ima korene u prošlosti. Prvi pisani dokumenti o njoj potiču još iz trinaestog veka. Ova šarolika svetkovina održava se krajem februara, no čak i kad nije karneval čuvene venecijanske maske mogu se videti na svakom koraku. Veoma atraktivnog izgleda, prodaju se na uličnim tezgama i u nebrojenim radnjama. Mnogima su baš one najdraži suvenir iz Venecije.

Filmski festival u Veneciji najstarija je filmska smotra na svetu. Prva revija filmova upriličena je još 1932. godine. Danas se organizuje u sklopu Venecijanskog bijenala, koji je u oblasti savremene umetnosti jedan od najznačajnijih događaja u svetu.

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

.

Ova i brojna druga dešavanja čine Veneciju još atraktivnijom. Ali to ovoj lepotici nije čak ni neophodno  – svojim šarmom već privlači turiste iz čitavog sveta. Neki neće propustiti romantičnu vožnju gondolom. No, i vožnja vaporetom duž Grand kanala predstavlja izuzetno iskustvo. Jarke boje ljupkih fasada koje se nadnose nad vodom, posebno kad su okupane suncem, boje raspoloženje domaćina i posetilaca vedrim nijansama. Venecija zbog toga ostaje zauvek u sećanju i srcima svojih gostiju.

tekst i foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s