ADŽMAN: NEŠTO DRUGAČIJE

21/06/2015

DESTINACIJE, INTERVJU

Khulood Khalid Alnuaimi, ATDD direktorka za razvoj turizma i marketing

Khulood Khalid Alnuaimi, ATDD direktorka za razvoj turizma i marketing

Ujedinjeni Arapski Emirati odavno privlače srpske turiste, baš kao i druge putnike širom sveta, a vremenom interesovanje samo raste. Ovu lepu zemlju čini sedam emirata, a mi smo ovoga puta bili u prilici da saznamo više o jednom od njih – Adžmanu. O turizmu u ovom emiratu brine Departman za razvoj turizma Adžmana (ATDD – Ajman Tourism Development Department), a o Adžmanu nam govori Khulood Khalid Alnuaimi, ATDD direktorka za razvoj turizma i marketing:

– Adžman je jedan od sedam emirata i jedan od najmanjih gradova u državi, ali ima i nešto drugačije u odnosu na druge gradove. U pitanju je miran grad koji ima veoma lepu plažu, a postoji i jedno posebno mesto koje se zove Al Zora. Tu posetioci mogu da posmatraju flamingose i da uživaju u šumi mangrova, a u planu je i projekat koji sprovodi Al Zorah Project Development Office. Adžman ima i dragoceno istorijsko nasleđe. Muzej Adžmana nalazi se u zgradi u kojoj je vladajuća porodica Adžmana živela pre nastanka UAE i to mesto ima svoju priču. Imamo i izdvojene oblasti Manamu i Masfut. U Adžmanu trenutno postoji 31 hotel, u rasponu od pet do jedne zvezdice, a većina se nalazi na obali.

Al Zora (foto: ATDD)

Al Zora (foto: ATDD)

.

Postoje ambiciozni planovi za predstojeći period…

– Radimo na nekoliko projekata. Jedan od njih je Investment Ajman Road Map, čiji je cilj povećanje broja posetilaca: u 2014. godini bilo ih je 850 000, a nadamo se da ćemo 2020-2021. dostići pet miliona. Kako ćemo to postići? Definisali smo pet sektora i to su: zabava, hotelijerstvo, hrana i piće, maloprodaja i transport. Rad i investicije u svim ovim sektorima pomoći će nam da ostvarimo našu viziju. Turisti koji dođu u Adžman mogu lepo da se zabave – tu su tematski parkovi, festivali, različita dešavanja. Planiramo da uvećamo smeštajne kapacitete i da pojačamo saobraćaj kako bismo osigurali da turisti dolaze i zadržavaju se u Adžmanu. Ovo će se inšalah dogoditi u narednih pet godina. U planu je i festival urmi, zvaće se LeiwaAjman Date Festival. On se svake godine održava u Abu Dabiju, a ove godine će biti i u Adžmanu pošto se u Abu Dabiju završi. Posvećen je urmama i palmama i trajaće tri dana. Tokom festivala imaćemo aukcije na kojima će se prodavati urme, farmeri će se takmičiti jedni s drugima, biće uzbudljivo za posetioce. Imamo mesta za šoping, imamo Ajman City Center, imamo bioskope, tako da ljudi mogu lepo da provedu vreme. Postoji i Cornish, vrlo lepo šetalište uz obalu, gde se nalaze i brojni restorani, fast food restorani i kafići. Turisti mogu da posete Adžman da vide nešto drugačije i da se lepo provedu.

Muzej Adžmana (foto: ATDD)

Muzej Adžmana (foto: ATDD)

Zajid džamija (foto: ATDD)

Zajid džamija (foto: ATDD)

Ažman (foto: ATDD)

Šetalište uz obalu (foto: ATDD)

Kempinski Hotel u Adžmanu (foto: ATDD)

Kempinski Hotel u Adžmanu (foto: ATDD)

.

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s