TURSKI DŽEZ MUZIČARI NA GREEN TOWN JAZZ FESTIVALU

30/06/2015

Ostalo

Turski džez muzičari Önder Focan (gitara) i Batu Şallıel (saksofon) nastupiće na međunarodnom Green Town Jazz festivalu u Somboru, gde će publici predstaviti svoj zajednički projekat Standard a la Turc. Koncert ovih umetnika najavljen je za 3. jul, a održava se uz podršku Kancelarije za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske i Turskog kulturnog centra Yunus Emre.

foto: Kancelarije za kulturu i turizam ambasade Republike Turske u Beogradu

foto: Kancelarije za kulturu i turizam ambasade Republike Turske u Beogradu

.

Peti po redu Green Town Jazz festival u organizaciji kulturnog centra Laza Kostić i kluba Bowling Stones biće održan u dvorištu dečje biblioteke Karlo Bjelicki, a ove godine festival će otići korak dalje poprimajući drugačiju formu – kako zahvaljujući novom koncertnom prostoru, tako i svojim međunarodnim karakterom.

Legendarni istanbulski gitarista Önder Focan (Onder Fodžan) pune četiri decenije neguje svoj autentičan stil interpretacije. Oduvek uvažavajući društveno odgovorne projekte, Fokan upravlja i koordinira organizacijom IPMN (Istanbul Pori Music Networking), pružajući mladim umetnicima iz Istanbula i Porija priliku da steknu iskustvo na sceni. Sa svojom suprugom Zuhal Focan 2002. godine otvorio je Nardis Jazz Club, sada već kultno istanbulsko okupljalište džez umetnika i ljubitelja ovog muzičkog žanra iz celog sveta.

Mladi džez saksofonista Batu Şallıel (Batu Šaliel) rođen je u gradu Mersinu u Turskoj, a muzikom se bavi od svoje devete godine. Kao jedan od najboljih instrumentalista 2010. je upisao prestižni Londonski koledž za muziku. Pod vođstvom Öndera Focana učestvovao je na Riga Jazz Stage Saxophone festivalu u Litvaniji 2014. godine, gde je rangiran kao prvi od deset najboljih saksofonista i gde mu je pripao Grand Prix za najbolju interpretaciju i najboljeg muzičkog improvizatora. Publika somborskog Green Town Jazz festivala imaće jedinstvenu priliku da čuje spoj iskustva i talenta starije generacije i senzibiliteta mlađeg talasa turske i evropske džez scene.

.

Standard a la Turc se najbolje može opisati kao muzička igra džez standarda i tradicionalnog turskog zvuka. Na sceni će se, kao podrška ovom zanimljivom muzičkom dvojcu, pojaviti još dva srpska umetnika – Fedor Ruskuc (bas) i Miroslav Karlović (bubanj).

Ovogodišnji Green Town Jazz Fest održava se pod pokroviteljstvom Grada Sombora, Autonomne pokrajine Vojvodine, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste banke i drugih brojnih prijatelja ove manifestacije.

Advertisements
, ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s