LETNJI PROGRAM U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI

01/07/2015

BG MOZAIK

Tokom jula i avgusta – u periodu odmora i letnjeg raspusta – u Muzeju afričke umetnosti će dva puta nedeljeno biti organizovane kreativne radionice za decu Afrički murali: razigrani zidovi i predstavljanje aktuelne izložbe Tradicionalni murali Afrike za sve posetioce po promotivnim cenama. Termini su sredom i nedeljom od 11 do 13 sati, a promotivna cena ulaznice za ove programe iznosi 100 dinara.

Primer murala na kuci naroda Basoto, Juzna Afrika; foto: Muzej afričke umetnosti

Primer murala na kući naroda Basoto, Južna Afrika; foto: Muzej afričke umetnosti

.

Predstavljanje aktuelne izložbe Tradicionalni murali Afrike uključiće vođenje kroz izložbu koje će prirediti kustosi muzeja Marija Ličina i Dragan Mišković, a potom će posetioci moći da pogledaju i kratak film o  o starom načinu gradnje zemljanih kuća u Africi i ukrašavanju zidova kuća slikanjem murala i oblikovanjem reljefa. Izuzetni primeri muralskog slikarstva pripadaju tradicijama naroda Nigerije, Gane, Burkine Faso, Lesota i Južnoafričke Republike, a odlikuju ih različiti koloriti i motivi koji često predstavljaju simbole plodnosti i bogatstva. Kao umetnička aktivnost koja slikanjem oplemenjuje prazne površine zidova i ispunjava ih značenjima i ukrasima, tradicija slikanja murala u Africi otkriva shvatanja lepote, ideala i najznačajnijih vrednosti zajednice – kao što su vrlina, moral, ponos, identitet, duhovnost.

U istim terminima kada se za odrasle održavaju kustoska vođenja kroz izložbu, za decu se u muzeju organizuje poseban program kreativnih radionica Afrički murali: razigrani zidovi, koje vodi vajar Milica Josimov. Ove kreativne radionice osmišljene su za najmlađe posetioce kao prateći program uz aktuelnu tematsku izložbu muzeja Tradicionalni murali Afrike, koja prikazuje fotografije afričkih kuća sa maštovito oslikanim zidovima – motivima životinja, cveća, cik-cak linijama, tačkicama i raznobojnim geometrijskim šarama.  Primeri afričkih murala sa izložbe biće ujedno i inspiracija deci da na kreativnoj radionici nacrtaju kuću u afričkom stilu, oblikuju motive u glini, kreiraju mini-modele ili prikažu neki od detalja koji krase zidove kuća naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basoto.

Izložba Tradicionalni murali Afrike, otvorena 30. decembra prošle godine, prvobitno je trebalo da traje do 10. jula ove godine, ali je zahvaljujući velikom interesovanju javnosti produžena i trajaće do 1. septembra. Autorka izložbe je viši kustos Nataša Njegovanović Ristić. Uz izložbu su od samog otvaranja organizovana brojna kustoska vođenja za posetioce,  kao i prateći programi za decu: kreativne radionice nedeljom, radionice u okviru Noći muzeja i Afro festivala 2015, dečji likovni konkurs i drugi. Tokom leta, u redovnom programu muzeja posetioci mogu pogledati stalnu izložbenu postavku i tematsku izložbu Tradicionalni murali Afrike svakog dana i vikendom od 10 do 18 časova, a cena ulaznica je 150 dinara.

Advertisements
,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s