TURSKA: JEDRITE TIRKIZNOM OBALOM

09/07/2015

DESTINACIJE, PUTOPISI

Ljubitelji nekonvencionalnih i uzbudljivih putovanja mogu se upustiti u jedinstvenu pustolovinu: obilazak turskog Sredozemlja luksuznom gület jahtom predvođenom ličnim skiperom – dobrim poznavaocem istorije i prirodnih lepota ovog dela turske obale. Tirkiznom obalom je najbolje jedriti u kasno proleće i ranu jesen, pre i posle vrelog letnjeg perioda karakterističnog za ovaj mediteranski pojas.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

.

Gület jedrilica svoju plovidbu obično započinje iz luke nekog od velikih turističkih centara, a zaustavlja se u blizini skrivenih morskih uvala i pećina do čijih se veličanstvenih dvorana može doći čamcem ili kajakom.

Ukoliko svoje putovanje započnete iz užurbanog Marmarisa, grada koji se nalazi na samom početku Tirkizne obale, jedrilica vas vodi do prvog sidrišta- sela Ekinčik, koje pripada istoimenom nacionalnom parku. Zlatni pesak koji prekriva plaže ovog ribarskog sela je pravi raj za morske bukvan kornjače i njihova gnezda. U neposrednoj blizini nacionalnog parka nalazi se Fosforna pećina – čudesno delo prirode, koja je ime dobila po fosforescentnoj svetlosti unutar svog atrijuma. Poseban doživljaj predstavljaju plivanje i ronjenje u tirkiznoj vodi pećine, koja je još poznata i pod imenom Plavo grotlo.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

.

Ekinčik je mesto od kojeg se najlakše može doći do drevnog grada Kaunos, impresivnog hrama-grobnice likijskih kraljeva na zapadnoj obali reke Dalijan. Ova reka pruža mogućnost za uživanje u vodenim sportovima poput splavarenja, vožnje kajaka i skijanja na vodi.

Dalijan reka izvire iz Kojčegiz jezera i svoj tok završava ulivanjem u Sredozemno more, stvarajući  deltu koja predstavlja stanište retkih ptica i reptila. Na zapadu delte nalazi se zaliv Alagol sa brojnim termalnim izvorima. Nakon Dalijana jedrilica svoju uzbudljivu plovidbu nastavlja ka Goček arhipelagu, koji se nalazi u Fetijskom zalivu, a čini ga dvanaest ostrva. Ova ostrva sa svojim lagunama i peskovitim plažama plene lepotom, a najbolji način da ih istražite je plovidba malim drvenim čamcima i kanuima.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

.

Magična Kekova je još jedno mesto do kojeg će vas dovesti jedrilica. Ovo malo nenaseljeno ostrvo prepuno je svedočanstava prošlosti, a najimpresivniji istorijski spomenik je potopljeni likijski grad Simena, do koga možete zaroniti sa iskusnim vodičima.

Na ovakvim nesvakidašnjim turama turisti imaju priliku da posete stara primorska mesta koja uprkos razvoju modernog turizma istrajavaju u očuvanju svoje tradicije i autentičnosti. Jedno od omiljenih pristaništa za jedrilice je Kalkan. Gradić uskih ulica ispunjenih zanatskim radnjama, gostionicama i starim kamenim kućama nalazi se podnožju masivnih Taurus planina. Sa svojim najvišim vrhom od 3756m, ovaj planinski masiv predstavlja izazov za sve ljubitelje planinarenja, ali i džip safarija – jedinstvenog adrenalinskog poduhvata za hrabre vozače.

Tirkizna obala je odredište za one koji od odmora žele nešto posebno i novo. Mnoštvo prilika za fantastičan odmor, rekreaciju, otkrivanje raskošne prirode i bogate istorije podneblja glavni su razlozi zbog kojih se turisti iz celog sveta vraćaju ovoj turskoj regiji.

Advertisements
, , , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s