PRIČE IZ MAROKA U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI

23/07/2015

BG MOZAIK

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika Maroka – Dana krune, Muzej afričke umetnosti i Ambasada Kraljevine Maroko organizuju 27. jula u 19 sati putopisno veče Priče iz Maroka: kulturno nasleđe nomada Sahare.

Festival Musem, Maroko; foto: Muzej afričke umetnosti

Festival Musem, Maroko; foto: Muzej afričke umetnosti

.

Svake godine u maju više od trideset nomadskih plemena iz Maroka i drugih delova severne Afrike okuplja se na festivalu Musem, u mestu Tan Tan na jugozapadu Maroka. U početku su ovakva okupljanja bila spontana, sa ciljem da se nomadi sretnu, upoznaju, da kupe ili prodaju neophodne namirnice ili da organizuju trke kamila i konja. Od 1963. godine festival u Tan Tanu postaje svojevrsni godišnji sajam koji ima ekonomsku, društvenu, religioznu i kulturnu funkciju – to je mesto na kojem se promovišu lokalna kultura i tradicija, mesto druženja, zabavljanja i razmene, sve u cilju očuvanja osobenosti nomadskog načina života i njihovog bogatog kulturnog nasleđa, zanata, muzike i plesa. Globalizacija i urbanizacija, koje primoravaju nomadske zajednice da se stalno nasele u gradovima, ozbiljno ugrožavaju njihov viševekovni način života i prete opstanku njihove tradicionalne kulture.

Festival Musem, Maroko; foto: Muzej afričke umetnosti

Festival Musem, Maroko; foto: Muzej afričke umetnosti

.

Prepoznajući značaj i jedinstvenost brojnih aspekata kulture nomadskih naroda, UNESCO je 2005. godine ovu manifestaciju uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Od tada se Musem stalno obogaćuje novim kulturnim sadržajima, izložbama zanatskih radova, predstavljanjem običaja, narodnih nošnji, muzike i igara, večerima poezije. Organizovane su i trke konja i kamila, te demonstracije borilačkih i ratničkih veština žitelja ovog dela Sahare.

Festival Musem, Maroko; foto: Muzej afričke umetnosti

Festival Musem, Maroko; foto: Muzej afričke umetnosti

.

Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom kralja Maroka Muhameda VI. Na ovogodišnjem Musemu u oko osam stotina šatora bili su smešteni brojni učesnici pristigli iz ovogodišnjih zemalja partnera Tunisa i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Mauritanije, Malija, Nigera… U gostoprimstvu žitelja ovog dela Sahare moglo je da uživa i oko 120 stranih gostiju – političari, profesori, diplomate, među njima i tri novinara iz Srbije.

Utiske i snimke sa ovog uzbudljivog putovanja predstaviće Borislav Korkodelović, novinar i urednik, Nebojša Kotlajić, novinar RTS-a i Zoran Škrbić, snimatelj RTS-a.

Advertisements
,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s