GUMUŠLUK FESTIVAL KLASIČNE MUZIKE

27/07/2015

Ostalo

Za ljubitelje turskog primorja letovalište Bodrum predstavlja nezaobilaznu destinaciju. Bodrum, poznat i kao turski San Trope, najveći je grad turske regije Mugla na obali Egejskog mora, a leto u ovom turističkom raju ispunjeno je i brojnim kulturnim i umetničkim manifestacijama. Jedan  od najznačajnijih događaja kulturnog kalendara Bodruma je Međunarodni Gumušluk (Gümüşlük) festival klasične muzike, koji se, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kuturu i turizam Turske,  već 11 godina održava u istoimenom ribarskom selu nadomak grada Bodruma.

Gumušluk; foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

Gumušluk; foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu

.

Festival je pokrenut 2004. kao serija koncerata ozbiljne muzike, da bi tokom godina postao jedno od najznačajnijih okupljališta svetski priznatih umetnika, ali i mladih muzičara u usponu. Festival Gumušluk se od prošle godine održava u neobičnom ambijentu antičkog kamenoloma, čiji je kamen, prema legendi, korišćen za izgradnju Mauzoleja u Halikarnasu, jednog od sedam svetskih čuda starog sveta.

Kronos Quartet 1; foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu

Kronos Quartet 1; foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu

.

Dvanaesti po redu Međunarodni Gumušluk festival klasične muzike otvoren je 18. jula nastupom svetski poznatog Kronos kvarteta. Pored repertoara kompozicija značajnih klasičnih kompozitora svetske muzike, ovaj kvartet, koji traje više od četiri decenije, premijerno je izveo delo Miniyamba koje je komponovao muzičar iz Malija Toumani Diabaté. Dobitnici prestižne muzičke nagrade Grammy, poznati po inovativnom muzičkom izrazu i savršenoj interpretaciji svetskog klasičnog repertoara pisanog za žice, ovim nastupom još jednom su pokazali da su zasluženo svrstani među najznačajnija imena svetske klasične muzike.

Festival Gumušluk će trajati do 8. avgusta, a pored muzičara iz Turske, Rusije, Austrije i Velike Britanije, ove godine će ugostiti i muzičare iz Srbije. Bodrumskoj publici će se 29. jula repertoarom Mediterranean Winds predstaviti srpski pijanista Miroslav Dačić i francuski violinista Gilles Apap, dok je koncert  From Classic to Modern pijanistkinje Anike Vavić zakazan za 31. jul.

Advertisements

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s