HRAMOVI, TVRĐAVE I PALATE: DVE HILJADE GODINA INDIJSKE ARHITEKTURE

12/08/2015

BG MOZAIK

Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa Indijskim savetom za kulturnu saradnju (ICCR) iz Nju Delhija, prirediće povodom 69. Dana nezavisnosti Indije izložbu Hramovi, tvrđave i palate: 2000 godina indijske arhitekture. Ovu postavku beogradska publika će imati prilike da vidi u periodu od 20. do 31. avgusta u galeriji Narodne banke Srbije na Trgu Slavija.

.

Izložba prikazuje veličanstvenost indijskog nasleđa, od pradavnih vremena pa sve do danas. Indija – prostrana i drevna zemlja, ima dugu i neprekidnu kulturnu tradiciju koja obuhvata više od 2500 godina. Njen etos je neprekidno bogaćen narodima različitih rasa i vera koji su generacijama živeli zajedno, pri čemu je svaka grupa praktikovala svoju religiju i način života. Ove grupe su često širile svoj uticaj na druge oko sebe i istovremeno primale uticaj od drugih. Sinteza ovih tradicija istaknuta je u ovoj izložbi.

Izložba počinje dokumentovanjem slavnih dostignuća Indije iz praistorijskih vremena, pa sve do kraja prvog milenijuma nove ere, kroz njene hramove, tvrđave, palate i gradove. Nakon 10. veka talasi islamskih vojski vršili su invaziju na Indiju. Tokom perioda mogulske vladavine arhitektura je dostigla svoj najveličanstveniji izraz, kreativno spajajući islamska i indijska obeležja na raskošan način. Kasnije, tokom 16. veka, u Indiju su se zaputili Evropljani. Oni su  doneli  svoje arhitektonske tradicije, te su gradili crkve i javne zgrade u evropskom stilu. Postepeno su u svoja zdanja počeli da dodaju indijske stilske odlike,  poput verandi,  zaobljenih krovova i ukrasnih motiva. Kasnije su britanske arhitekte razvile tzv. Indo-saracenski stil, koji predstavlja izraz različitih spojeva između evropskog i Indo-islamskog stila.

Pozivaju se svi zainteresovani da posete ovu izložbu.

Advertisements

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s