ČUVENI BEČKI BULEVAR U NOVOM RUHU

25/08/2015

VESTI

Verovatno ne postoji osoba koja je posetila Beč, a da nije bila u šopingu u čuvenoj Mariahilfer Strasse. Mahü, kako je Bečlije od milja zovu, je 1,6 km dugačak bulevar koji je u prethodnih 11 meseci potpuno preuređen.

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

foto: Vesna Milojević (Miss Optimist)

U glavnom gradu Austrije zapravo postoje dve ulice Mariahilfer Strasse: unutrašnja i spoljna. Unutrašnja počinje nedaleko od parka Burggarten i proteže se u dužini od 1,8 km do dela Mariahilfer Gürtel (Westbahnhof). To je najfrekventnija šoping ulica u Austriji i baš je tu postojao problem. Više od 350 prodavnica smeštenih u širokom bulevaru je prema podacima gradske uprave dnevno privlačilo između 25 000 i 70 000 prolaznika. Donedavno su prolaznici delili 25 metara široku Mahü sa parkiranim vozilima i vozilima u pokretu. Nekima je to bilo preusko i nepristupačno, te se razvila živa i emocijama ispunjena diskusija o prednostima i nedostacima. Konačno su razrađena brojna rešenja i predlozi, a rezultat je sproveden u delo. Od 1. avgusta bulevar je otvoren u čitavoj svojoj dužini, a radovi su završeni u predviđenom roku.

Najznačajnija promena bilo je isključenje saobraćaja u najvećem delu ulice, uklanjanje parkirališta, trotoara i kolovoza. U delu ulice koji je nazvan Zona susretanja dozvoljen je susret pešaka, biciklista i automobila, ali uz posebno usporen tempo vožnje, tj. po uslovima pešaka. Drugi deo ulice namenjen je isključivo pešacima koji žele da uživaju u kupovini, šetnji, da provode vreme u kafeima i restoranima.

Ukupni troškovi preuređenja iznosili su 25 miliona evra.

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s