TURSKA: MALI ČUVARI USPOMENA

26/08/2015

ZANIMLJIVOSTI

Turska je nezaboravna destinacija – njena estetika, mirisi i ukusi ostaju urezani u sećanju svakog ko je poseti, a kupovina turskih suvenira je neizostavan deo obilaska ove uzbudljive zemlje. Bilo da je reč o tradicionalnim poslasticama, predmetima iz domaće radinosti ili mirisnim orijentalnim začinima, oni predstavljaju materijalizovani delić putovanja koji nam osigurava uspomenu na predele, neobične susrete i sve lepo što smo putujući Turskom doživeli.

Tursko oko protiv uroka – nazar bondžugu (tur. nazar boncuğu) jedan je od najpopularnijih simbola koji će vas pratiti kroz svaki turski grad. Staro verovanje da čak i pogled može da izazove bol, povredu ili nesreću raširilo je i običaj da se mala plava perla sa nacrtanim okom u sredini čuva kao amajlija koja štiti od urokljivih pogleda i loše sreće. Ovaj neobičan crtež deo je dizajna brojnih suvenira: od nakita i odeće do upotrebnih kućnih predmeta i ukrasa. Ako budete u prilici da prošetate raskošnom istanbulskom Kapali čaršijom, ostaćete zapanjeni brojem plavih perli koje vas okružuju.

foto: pixabay.com / Hans; CC0 Public Domain

foto: pixabay.com / Hans; CC0 Public Domain

Kolonjska voda (tur. Kolonya) je jedan od najpoznatijih tradicionalnih turskih brendova i jedan od omiljenih suvenira za one koji uživaju da mirisima prizivaju sećanja na putovanja. Ova kolonjska voda nastala je krajem 19. veka, a dvadesetih godina prošlog veka je zahvaljujući Eyupu Tunceru, vlasniku male apotekarske radnje u Ankari, izrasla u  pravi turski brend.  Kolonjska voda je vremenom postala važan deo tradicije – turski domaćini će vam prilikom posete njihovom domu obavezno ponuditi ovaj jedinstveni proizvod. Limun, lavanda, ljiljan, narandža samo su neke od mirisnih nota koje osvežavaju i imaju blagotvorno dejstvo na umor i glavobolju.

Za one koji uživaju u ulepšavanju  životnog prostora autentičnim predmetima donetih sa različitih meridijana Turska predstavlja svojevrsnu riznicu starih zanata i pruža bezbroj mogućnosti za kupovinu upotrebnih i dekorativnih predmeta. Ručno rađeni tepisi orijentalnih motiva i živopisnih boja oplemeniće svaki enterijer, a cenkanje sa iskusnim trgovcem prilikom njihove kupovine predstavlja poseban doživljaj za svakog turistu. Kupovina plave Iznik keramike, napravljene od gline iz istoimenog jezera iz Bursa provincije, nešto je što ne treba zaobići – unikatni keramički predmeti sa osmanskim plavim i belim arabesknim šarama ubrajaju se u najlepše primere originalnog turskog dizajna i idealni su za darivanje dragih ljudi koji vas čekaju kod kuće. Ne treba zaboraviti ni ogroman izbor različitih predmeta od bakra, a ljubaznost zanatlija veoma brzo će učiniti da postanete ponosni vlasnik kompleta ručno rađenog bakarnog posuđa.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

Eklektika je reč koja najverodostojnije opisuje Tursku: arhitektura, zanati, tkanine, ukusi – uticaj Mediterana i Orijenta na način života, arhitekturu i gastronomiju prisutan je na svakom koraku. Pijaca začina je mesto koje će vas opčiniti šarenilom i mirisima egzotičnih sastojaka. Crveni biber, šafran, kimin, divlji origano, čaj od jabuke ili jasmina – izbor je beskrajan a na Vama je da izaberete one koje će nekoga obradovati, a Vas na najlepši način podsetiti na lepe trenutke sa putovanja.

Slatkiši su neizostavan deo turske avanture. Baklave, salep, dondurma, tulumba, kadaif i lokum su najpoznatiji i nemoguće im je odoleti, a gotovo da nema turiste koji neki od ovih slatkih iskušenja nije doneo sa putovanja.

foto: pixabay.com / falco; CC0 Public Domain

foto: pixabay.com / falco; CC0 Public Domain

Boje, mirisi i ukusi Turske spakovani u ukrase, začine i poslastice pravi su mali čuvari uspomena. Pa ipak, najvredniji suvenir koji ćete poneti iz ove lepe zemlje su osmesi i toplina njenih ljudi.

Advertisements
, , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s