TURSKA: TRADICIONALNI DORUČAK

22/09/2015

ZANIMLJIVOSTI

U Turskoj doručak znači dobar razlog da ustanete iz kreveta i započnete dan. Najčešće ćete ujutru u Istanbulu čuti Jedan simit, jedan sir i jedan čaj jer za hiljade studenata, đaka i sve one koji žure na posao ovo je najčešći doručak. Simit ili đevrek, kako ga mi zovemo, je pecivo posuto hrskavim susamom i naći ćete ga na svakom koraku: od uličnih prodavaca do različitih prodavnica ili restorana koji služe doručak. Sir koji se jede za doručak sličan je nasem feta siru, ali se razlikuje od regije do regije.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

Doručak se na turskom kaže kahvaltı, što u prevodu znači pre kafe. Iako uz Tursku najčešće vezujemo kafu, ovde se doručak služi pre kafe, a čaj je neizostavni napitak. Doručak u Turskoj znači i okupljanje porodice i tada doručak postaje prava gozba sa svežim povrćem, paradajzom, krastavcem, maslinama, uz svež mirisni hleb, puter i jaja koja se mogu pripremiti i sa sudžukom. Sudžuk je sušena kobasica od goveđeg mesa sa začinima poput bibera, belog luka i paprike.

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

foto: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske

Menemen je još jedan vrlo ukusan i zdrav doručak u Turskoj, a priprema se sa jajima i svežim prodinstanim povrćem poput paradajza, paprike i luka sa malo začina. Tajna dobrog menemena je da sve ostane kremasto i mekano i da se lako može naneti na hleb i tako pojesti.

U tako prostranoj i raznolikoj zemlji normalno je da doručak u svakoj regiji ima po neku specifičnost. Na severu, u selima Egejske obale, obavezno je maslinovo ulje uz paradajz, krastavac i masline, a u Gaziantepu ćete naći testo punjeno sirom i pistaćima, dok na istoku Turske, u Vanu i okolini, doručak podrazumeva vrste sireva i meda autentične za to podneblje.

turski dorucak 03

Istanbul, iako svetska metropola, sačuvao je mnogo od tradicionalnog, pa čak i kad je u pitanju doručak, tako da mnogi stanovnici Istanbula nedeljom odlaze na pijacu (pazar) kako bi kupili sveže povrće, sir i med koji se donosi iz okolnih sela.

Doručak u Turskoj je tradicionalno zdrav i ukusan i predstavlja savršen trenutak porodičnog okupljanja.

Advertisements
, , , , , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s