FILMSKI CIKLUS POSVEĆEN ANTONIJU BANDERASU U INSTITUTU SERVANTES

30/09/2015

BG MOZAIK

Institut Servantes i Jugoslovenska kinoteka organizuju filmski ciklus posvećen svetski poznatom glumcu Antoniju Banderasu, koji je ove godine primio Počasnu nagradu Goja od strane Španske filmske akademije kao najmlađi glumac koji je dobio nagradu za životnu delo – u 54. godini života. Filmski ciklus posvećen ovom španskom glumcu obuhvata pet žanrovski različitih filmova u kojima je on igrao ili koje je režirao. Ciklus će biti održan u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) od 3. do 7. oktobra u terminu od 20.30. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se nabaviti na blagajni Jugoslovenske kinoteke pre projekcije.

foto: Institut Servantes

foto: Institut Servantes

Ciklus Počasna nagrada Goja: Antonio Banderas obuhvata četiri filma nastala između 1985. i 1990. godine u kojima je Banderas igrao i jedan film iz 2006. godine na kojem je radio kao reditelj. Osim što predstavlja žanrovski različite filmove na kojima je Antonio Banderas radio, ovaj filmski ciklus pruža i uvid u špansku kinematografiju osamdesetih godina. Odlično se vidi i razlika između Banderasovih ranih radova i kasnijeg prelaska iza kamere.

Ciklus u subotu otvara komedija Faraonov dvor iz 1985. godine, u kojoj su pored Banderasa igrali neki od najboljih komičara španskog filma. Nedelja i ponedeljak rezervisani su za trilere Zadovoljstvo ubijanja iz 1988. i Ako ti kažem da sam pao iz 1989. U utorak će biti prikazan film u kojem je Banderas odigrao neizbežnu rolu zavodnika Protiv vetra iz 1990. Ciklus će zatvoriti film koji ovaj umetnik potpisuje kao reditelj – Put u nepoznato iz 2006. godine, gde okom zrelog posmatrača oslikava probleme omladine u 21. veku.

foto: Institut Servantes

foto: Institut Servantes

Antonio Banderas nagrađen je Počasnom nagradom Goja 2015. godine. Španska filmska akademija donela je ovu odluku na osnovu njegove briljantne karijere sa obe strane Atlantika, tokom koje je realizovao raznovrsne uloge, pokazao svoje rediteljsko umeće i uronio i u oblast produkcije. Banderasu je nagradu predao čuveni španski reditelj Pedro Almodovar, sa kojim je Banderas više puta sarađivao. U govoru prilikom primanja nagrade Banderas je istakao da je gluma za njega više od profesije, da sve što poseduje i što on jeste zahvaljuje upravo ovom zanimanju.

Nagrade Goja dodeljuju se od 1987. u različitim kategorijama za najbolja filmska ostvarenja na španskom jeziku (dela iz Španije i Latinske Amerike).

Antonio Banderas, rođen u Malagi 1960. godine, počeo je da radi još od rane mladosti na televiziji i pozorištu, a nekoliko godina kasnije debitovao je u filmu Pedra Almodovara Lavirint strasti. Zajedno sa ovim rediteljem je snimio pet filmova, a naslovi kao što su Matador, Žene na rubu nervnog sloma, Veži me doprineli su da Banderas postane velika nada španskog filma. Nakon ovih ostvarenja počinje i njegova internacionalna karijera, koja ga je dovela do Holivuda. Upravo u SAD je snimio i svoj prvi rediteljski debi, film Ludi u Alabami (1999). Ljubav prema rodnoj Malagi očigledna je i u njegovom drugom dugometražnom filmu Put u nepoznato. Nagradu Goja posvetio je svojoj kćerki Steli del Karmen.

Advertisements
, ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s