GODIŠNJICA ROĐENJA MAHATME GANDHIJA I MEĐUNARODNI DAN NENASILJA

30/09/2015

Ostalo

Ambasada Indije, zajedno sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Beogradu, obeležiće godišnjicu rođenja Mahatme Gandhija, Oca indijske nacije. Mohandas Karamchand Gandhi (1869 – 1948), poznat kao Mahatma (Velika Duša), je tokom 20. veka – koji je bio obeležen priličnim nasiljem – uspešno promovisao filozofiju nenasilnog otpora i nenasilnog razrešavanja sporova, što je predstavljalo jedinstvenu praksu u socijalnim protestima i kasnije poslužilo kao inspiracija raznim drugim pokretima u svetu, kao i pojedincima. Gandhi je svetu pokazao delotvornost nenasilnih metoda u postizanju dubokih društvenih promena i trajnog mira – univerzalna poruka čija se primenljivost nastavlja i u današnjem svetu prepunom sukoba i razdora.

Na inicijativu Vlade Indije, Generalna skupština UN je 2007. godine jednoglasno usvojila rezoluciju da se 2. oktobar – dan Mahatminog rođenja – proglasi Međunarodnim danom nenasilja. Ovu rezoluciju je podržala i Vlada Srbije. Iste godine Vlada Srbije postavila je Gandhijevu spomen-bistu, dar Vlade Indije, u Gandhijevoj ulici na Novom Beogradu, koja nosi taj naziv od 1970. godine.

Polaganje venaca i cveća biće organizovano ispred Gandhijeve biste u četvrtak, 1. oktobra, od 12 časova kako bi se odala pošta ovom velikanu. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ambasadorka Indije Narinder Chauhan i stalna koordinatorka UN za Srbiju Irena Vojačkova – Solorano, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije, biće među onima koji će doći da odaju počast Ocu indijske nacije. Ovom prigodom biće puštane Gandhijeve omiljene himne.

Advertisements

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s