SVAHILI U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI

02/10/2015

BG MOZAIK

Muzej afričke umetnosti organizuje prolećni i jesenji ciklus radionica svahili jezika, namenjene početnicima. Svaki polaznik će na kraju ciklusa biti osposobljen za osnovnu komunikaciju na svahiliju.

U subotu, 10. oktobra, od 11 do 12 sati održaće se besplatna promotivna radionica. Radionica je namenjena odraslim osobama (od 15 godina pa naviše), a polaznici će imati prilike da se upoznaju sa predavačima, metodom rada i prvim rečima na svahiliju. Broj učesnika na radionici je ograničen i zato je neophodno da poslati prijavu do 6. oktobra u ponoć. Više informacija o prijavama može se naći na sajtu muzeja.

Na svahiliju postoji izreka: Mtu ni watu, što znači Čovek je narod. Kroz učenje jezika upoznaju se i razumevaju drugačiji običaji, naravi i ponašanja. Svahili, ili tačnije kisvahili, pripada grupi bantu jezika – velikoj jezičkoj grupi rasprostranjenoj na ogromnom području podsaharske Afrike. Kroz vekove, svahili se širio kroz trgovinske odnose među narodima i državama.

U Tanzaniji, Keniji, Ugandi i DR Kongo svahili je zvanični nacionalni jezik, ali ga govore milioni ljudi širom istočne, centralne i južne Afrike: u Ugandi, Burundiju, Somaliji, Mozambiku i Južnoj Africi.

Svahili se neprekidno obogaćuje rečima koje se pozajmljuju iz drugih jezika, tako da su arapski, hindu, gudžarati, persijski, a odnedavno i engleski deo svahilija. Takođe, u ovom jeziku postoje tragovi portugalskog, nemačkog, kao i brojnih lokalnih jezika. Na neki način, svahili je ogledalo veza koje su se u dugom istorijskom periodu stvarale između različitih naroda.

Za one koji govore srpski učenje svahilija ne predstavlja ozbiljnu poteškoću: piše se kao što se govori, a koristi se isti sistem samoglasnika kao u srpskom jeziku. Za sve one koji su zainteresovani da nauče ovaj jezik radi ličnog usavršavanja, planiranih putovanja ili komunikacije sa poslovnim partnerima u Africi svahili je odličan izbor.

Radionice vode: Amosi Rwangarya i Galina Tudyk. Rwangarya je rođen u Tanzaniji i student je četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Svahili je njegov maternji jezik, a pored njega dobro govori engleski, srpski, kao i lokalni tanzanijski jezik zaniki. Tudyk je dugogodišnji simultani, konsekutivni i pisani prevodilac za engleski jezik. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živela je u Najrobiju, u Keniji, gde se upoznala sa svahilijem i gde je stekla zvanje mastera internacionalnih odnosa na United States International University.

Advertisements
, , ,

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s