POVELJA UNESKA ZA ŠPANSKU ŠKOLU JAHANJA U BEČU

09/06/2016

VESTI

Čuvenoj bečkoj Španskoj dvorskoj školi jahanja, koja je prošle godine obeležila 450 godina postojanja, početkom juna je i zvanično uručena povelja Uneska kojom je ova nadaleko poznata institucija decembra 2015. godine uvrštena na spisak nematerijalne svetske baštine. Primopredaja povelje Uneska priređena je u bečkom Burggartenu, parku na bečkom bulevaru Ringštrase, u koji će jahači Španske dvorske škole jahanja ubuduće svakodnevno u periodu od 7 do 10 sati ujutru izvoditi svoje lipicanere u šetnju i rastrčavanje. Lipicaneri će smeti da koriste asfaltne površine u parku, kao i jedan deo travnatih površina koje će biti rezervisane samo za njih. S druge strane, posetiocima parka će biti dozvoljeno da posmatraju lipicanere, ali ne i da ih pomaze i hrane.

Spanska skola jahanja 1 foto: ©Spanische Hofreitschule-Stefan Seelig

Španska škola jahanja; foto: ©Spanische Hofreitschule-Stefan Seelig

Prilikom svečanog uručenja povelje najavljeno je da će Unesko komisija za Austriju ove godine po prvi put preuzeti pokroviteljstvo nad manifestacijom Fête Impériale – letnjim balom Španske dvorske škole jahanja, koji će ove godine biti održan 24. juna. Takođe je objavljeno da će, kao i u prethodne tri godine, tokom julskih dana u Burggartenu biti moguće posmatranje ždrebadi lipicanera sa kobilama tokom njihove šetnje u kasnim popodnevnim satima.

Lipicaneri imaju poseban tretman kako bi ostali u formi. O njima danonoćno brine stručno osoblje, poje se specijalno osveženom vodom, imaju ishranu koja je prilagođena specijalno njima, po potrebi mogu uživati u aromatičnoj terapiji ili čak dobiti i uslugu kiropraktičara, a tokom četiri meseca u godini obezbeđen im je boravak u prirodi u trenažnom centru Heldenberg u Donjoj Austriji.

Španska škola jahanja foto: ©Spanische Hofreitschule-Stefan Seelig

Španska škola jahanja; foto: ©Spanische Hofreitschule-Stefan Seelig

Na listi nematerijalne bašte Uneska trenutno se nalazi više od 300 tradicionalnih vrednosti iz svih delova sveta, kao što su na primer tradicija Pekinške opere ili iranska tehnika vezenja tepiha.

Advertisements

Prijava

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Nema komentara.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s